torsdag, juni 25, 2009

Vintage Travel - Formex trendtema hösten 2009


Att resa stilmässigt "Travel in style" är åter i ropet. I en tid där varje flygresa ger minuspoäng på miljökontot, känns tåget åter som det givna alternativet. Helst skulle vi vilja resa i en redigt inredd tågvagn, med plysch på sätena, en fin lampa i fönstret, egen kupé och en härlig gammaldags restaurangvagn med vita dukar och kypare. Medan vi glider i sakta mak genom landskapet går solen ner utanför fönstren, vi intar en första drink och kollar in medresenärer. Ungefär som att åka tåg i en gammal Hitchcock-film.

Färden går till orter som var comme il faut på 1940- och 1950-talet: Venedig, Rimini, franska Rivieran eller skidorter som Wengen och St. Moritz. Kurorter som Marienbad, Montreux eller Heiligenbad går också bra. Vi vill uppleva atmosfären och fördjupar oss i passande litteratur. Förr i världen åkte man på kur, idag unnar vi oss spa-helger eller åker på retreat. Vi pratar mycket om att skapa balans i livet och att vara närvarande "här och nu". Vad kan vara mer läkande för själen än att vistas i en vacker miljö?


Vårt bagage är förstås oantastligt snyggt. Louis Vuitton eller Hermès gamla modeller inspirerar. Gamla koffertar som redan tagit en tur eller två runt jorden blir även till inredningsobjekt.Kartor och jordglob är viktiga i temat. Gamla biljetter kan ge inspiration till nya mönster. Färgskalan är grön, framförallt i olivgröna toner. Som kontrastfärger finns orange, tomat och rost. Den gula färgen, som har spelat en viktig roll under förra säsongen, är fortsatt aktuell, men mer dämpad än våren 2009.

På modesidan inspirerar uniformer - inte bara militärens utan även chaufförens, stinsens, postiljonens. Medaljer, band, emblem och broderier är viktiga. Modet är mer "dressat" och striktare än vad det varit på länge. Tänk på hur modet såg ut 1940- och 50-talet med hattar, handskar, boa och pälskragar. Remaken av klassikern "Brideshead revisited", eller 1920-talsfilmen "Changeling" ger inspiration.Inom inredning så är miljöerna fortsatt ombonade med stoppade möbler, mattor på golven och mycket textilier. Vi hittar en hel del arbetade detaljer och blandar nytt med vintage. Vi läser böcker och antecknar i fina notisböcker, och på små korrespondenskort. Då och då skriver vi till och med brev för hand!

Produkter som hamnar i fokus genom Traveltrenden är:
- Glas, gärna slipat och tunga pjäser.
- Glas på fot, karaffer, vaser etc.
- Accessoarer för både dam och herr i form av klockor, glasögon, smycken, scarves och förstås väskor.
- Spa-produkter har en naturlig koppling till kurorterna och de gamla badhusen.
- Anteckningsböcker, pennor och böcker, åter böcker. Pennskrin. Stämplar.
- Skrivbordsinredning. Underlägg, pennställ.

1 kommentar:

Design by E sa...

Hej Maria!
Tack jag har det fint här i Lysekil,önskar dig en skön semester så hörs vi när du kommer hem.hoppas affärerna går bra.

kram E