söndag, april 18, 2010

Hunters

Jag är sugen på ett par Hunters....1856 kom amerikanen Henry Lee Norris till Skottland för att hitta en bra plats för hans firma som tillverkade gummistövlar. Han hade kommit över ett antal fastigheter i Edinburgh som kallades för Castle Silk Mills där han startade North British Rubber Company som senare ble Hunter Boot Ltd. Produktionen av gummistövlar ökade dramatiskt i och med starten på 1:a världskriget då man fick förfrågan från regeringen att ta fram en stövel som fungerade i vattenfyllda skyttegravar. Fabriken gick för högvarv både dag och natt för att producera enorma mängder skyttegravsstövlar, 1 185 036 par tillverkades för att möta armens krav. Den moderätta stöveln var en funtionell nödvändighet.
Under 2:a världskriget fick företaget än en gång ställa upp och tillverka stövlar men även liggunderlag, flytvästar och gasmasker ingick i produktionen.
Efter kriget flyttade företaget till större lokaler i Heathall Dumfries, där det fortfarande ligger.
Hunters mest berömda stövel, the original Green wellington, kom till för över 50 år sen, vintern 1955. Det var företagets första ortopediska stövel och lanserades tillsammans med the Royal Hunter, som även den finns i sortimentet idag.
1977 fick man utmärkelsen Kunglig hovleverantör av HRH The Duke of Edinburgh och 1986 av HM the Queen.
2007 var ett rekordår för Hunter då man tog steget in i de finare salongerna och man kunde se gummistövlarna på flera kändisar men trots det kämpade företaget med ekonomiska problem då ttillverkningen var väldigt kostsam i Storbrittanien. I september 2008 flyttade huvudkontoret tillbaka till Edinburgh och tillverkningen flyttades till Europa och Asien.
Hunter är idag ett märke som syns på kungligheter, festivalbesökare, bönder...det är med andra ord en omtyckt kvalitetsstövel.
Prisläge på dom jag lagt ut bilder på är £60 för dom gröna och £145 för dom svarta med nitar som är dom dyraste.
Inga kommentarer: