tisdag, januari 15, 2013

Svenska barn får allt mer ADHD- och sömnmedicin

 

Ur SvD:s granskning
Här är ytterligare ett tecken på hur sjukt vårt samhälle är för våra barn. Allt fler bedöms behöva exempelvis amfetaminliknande ADHD-medicin eller sömnmedicin. SvD granskar läget:
SvD: Barnens pillerkarta ritas om
SvD: Läge att hissa varningsflaggor
Ibland kan förstås mediciner behövas och vara ett klokt val. Men vad kan föräldrar göra för sina barn för att de förhoppningsvis inte ska behöva det? Här är några förslag:

ADHD

När det gäller uppmärksamhetsstörningar som ADHD finns det många berättelser om dramatiska förbättringar på LCHF-liknande mat. Kanske är det stabiliseringen av blodsockret som hjälper många barn (och vuxna).
Det finns mig veterligen ännu inga studier som testat strikt lågkolhydratkost mot ADHD, men en stor studie publicerad härom året i The Lancet visar att när man bland annat minskade på socker och lättsmält stärkelse så minskade barns ADHD-problem. Det är alltså tydligt att kosten har stor betydelse.
Utöver detta har tillskott av Omega 3 i ett antal studier visat positiv effekt mot ADHD. Det har garanterat mindre biverkningar än amfetaminliknande droger.

Depression

Många barn och ungdomar behöver även antidepressiv medicin. Det kan vara klokt i utvalda fall. Men varför inte även ge tillskott av D-vitamin och Omega 3 till alla i riskzonen? Båda har i upprepade studier visat positiv effekt mot depressioner, utan biverkningar att tala om.
Läs mer hos Kostdoktorn

1 kommentar:

Stefan Bengtsson sa...

Jag kan bara stila ge ett gott råd här. Läs Michael Håkansson nysläppta bok där finns alla svar vi behöver.
www.kunskapskällan.se (med"ä" i webbadressen)