onsdag, januari 16, 2013

Teorin bakom LCHF


LCHF (Low Carb, High Fat) är precis som namnet säger – en kost som bygger på ett lågt intag av kolhydrater och ett högt intag av fett. Genom att äta på det sättet håller sig blodsockret på en låg och jämn nivå och din kropp får möjlighet att börja bränna fett. När kroppen använder fettet i fettcellerna som energi blir vi mindre hungriga eftersom energin redan finns i lagrad i kroppen, klar att använda. Många LCHFare bekräftar just detta – när kroppen inte längre är sockerdriven försvinner ”vrålhungern” och känslan av att ”man bara måste stoppa i sig något”.
 
Grunderna i LCHF är enkla. Undvik socker och stärkelserik mat som exempelvis bröd, pasta, ris och potatis. Ät dig i stället mätt på kött, fisk, ägg, ovanjordsgrönsaker och naturligt fett (exempelvis smör).

Kosten

Välj bort lightprodukter och ät de fetaste varianterna av fil, mjölk och smör. Välj bort allt socker och sockrade produkter (även sötningsmedel).

En extrem kost?

Ibland refererar tidningar, dietister till LCHF som en extrem kost. Tyvärr är de inte pålästa om vad LCHF-kost är och hur brett begreppet är. Att äta färre E-nummer och bättre balans mellan omega 6 och omega 3 förstår alla är bra. Kritiken riktar sig troligen mot antalet kolhydrater och hur mycket fett man äter.
 
LCHF-begreppet är som sagt brett. Vi brukar säga att det sträcker sig från att äta "Köttfärsås med spagetti" istället för "Spagetti med köttfärsås" till närmare noll kolhydrater per dag. Det vanliga är nog att man ligger kring 20-40 gram kolhydrater per dag. Vad som är bäst är som alltid individuellt.
 
Fettdrypande behöver det inte heller vara. Som exempel innehåller helt vanlig nötfärs 60 E% från fett. Att steka köttfärs i en klick smör skulle knappast någon kalla för extrem kost även fast det är typisk LCHF-mat. Mängden fett är inte viktig. Sortens fett och mängden kolhydrater är viktigare.
 
LCHF-kost är mat som troligen din mormors mor skulle ha lagat. "Vanlig" mat i dagens bemärkelse är ofta färdigprocessad av industrin och framtagen med olika typer av mer eller mindre suspekta metoder för att uppnå något som smakar naturligt fast med billigare råvaror och på konstgjord väg.
 
Vi anser givetvis att den extrema kosten hittar vi snarare i det som t.ex. våra barn idag äter mycket av, chips, godis, läsk, kakor samt margariner och mängder av bröd.
 
LCHF = "Back to Basics"

Inga kommentarer: